Köstem Çiftliği’nde kompost çalışmaları-1
Çiftliğin ilk yılında henüz zeytin ağaçları dikilirken kompost yapma isteğimiz de
programımızda vardı...

Kompost yapma çalışmalarımız çiftlik öncesi Urla’ya, bahçeli eve taşınmamızla başlamıştı, biraz deneyimliydik.
Evimize, kompost yapmada gerekli olan orta büyüklükte dal parçalama makinamızı almıştık. Bahçemizin köşesinde geçmeli, açılabilen ahşaptan yapılmış kompost kasamız da hazırdı. Biçilen çimleri, mutfaktan çıkan sebze atıklarını kasamızda biriktirerek kompost elde ediyorduk.
Anlatımı kısa ama işleyişi uzun olan kompostlaşma sürecinde yapılması elzem olan, yığını sulama ve arada hayvan gübresi atma işlemleri var. 5-6 ay zaman aralığında kompostumuz hazır oluyordu. Bu yığınların içinde bol solucan varlığı iyi bir durumdu. Solucanlar topraktan kompost yığınına kendileri geliyordu ve kompostlaşmaya yardımcı oluyorlardı. Solucan gübresi oldukça değerli tarımda. Solucan sindirim sistemine aldığı büyük parçaları parçalıyor bitkiler için yararlı hale getiriyor.

Çiftliğin kurulmasından sonra ağaçların budanması sonrası çıkan dallar o kadar çoktu ki kasalara sığdırmak olanaksızdı. Biz de parçalayarak geçici olarak toprağa gömüyorduk. Bir yıl sonra açtığımızda dalların toprağa karışmış olduğunu görmek güzel bir duyguydu.
Kompost kireçli, killi toprakların verimliliği için mutlaka gerekli. Toprağı yumuşatıyor ve mineral madde bakımından zenginleştiriyor.
Bu yıl yaptığımız son budama sonrası kesilen dalları parçaladıktan sonra gübre ile karıştırdık ve üzerini toprakla örttük. Bu karışımı sık sık kepçe ile karıştırarak aşırı ısınmasını engelledik ve oluşumunu hızlandırdık.
Sebze bahçemizi hazırlarken hazır olan kompostumuzu toprağa karıştırdık. Diktiğimiz bitkiler, kompost ile yumuşamış toprakta sağlıklı görünüyorlar.
Ülkemiz topraklarını verimli hale getirmemiz için kompost hazırlamayı yaygınlaştırmalıyız.