Zeytin budama atıklarından kompost yapımı...
Her yıl ağaçlarımıza budama yapmamız gerekiyor. Bazen sıkışıklık yapan bir ana dalı, bazen ince dalları almamız ağacı rahatlatıyor. Amacımız, ağacımızın yapraklarının bol güneş görerek fotosentez yapması ve bol besin hazırlayabilmesi ve güçlenmesidir. Zira, güçlü ağaçların hastalıklara dayanıklı olduğu bilinen bir gerçek.
Binlerce zeytin ağacının budanması ile çok atık çıkıyor ve biz de bu dalları parçalama makinesi ile küçülterek kompost yapıyoruz.
Kompost uygulamasında gerekli olan yeşil ve kahverengiler dallar da var. Yapraklar yeşilleri, ağaç dalları da kahverengileri oluşturuyor. Kompost oluşumunu hızlandıracak gübreyi de çiftliğin koyunları, tavukları, kazları, ördekleri üretiyor.
Senelerdir ürettiğimiz kompostu toprağımıza karıştırarak topraktaki organik madde miktarını biraz artırdık. Killi ve kireçli, erozyon yaşamış toprağımızın daha kompost ihtiyacı var.
Zeytin üretiminden çıkan kara suyunuz var mı? Prinayı ne yapıyorsunuz? Kompostta gerekli C/N oranını (azot paydasını) sadece hayvan atıklarıyla mı karşılıyorsunuz? Çiftliğinizde kanatlı yanında BB veya KB hayvan da var mı?