Çiftliğimize zeytin fidanlarını diktiğimiz on yılı geçti. Fidanlarımız büyüdüler ağaç oldular. Ürün alıyoruz.
Arazilerimiz köyün sağında ve solunda yer alıyor. Sağ bölüm arazilere ulaşım kolay. Sulama, gübreleme, sürüm işlemlerini düzenli yapabiliyoruz.
Soldaki arazilere ise ulaşım zor. Sulama, gübreleme, sürüm işlemleri aksıyor ama buradaki ağaçlar iri taneli ve bol zeytin verirken sağdakilerin zeytin taneleri çok küçük ve az. Bu sonuç düşündürücüydü. Nedenini bulmam zor olmadı.
Sağ bölüm arazilere geçmişte uzun yıllar tütün dikilmişti, arazi hafif eğimli ve ara setler yoktu. Yağmur suları erozyona neden olmuş, toprağın üst verimli katmanını alıp götürmüştü.
Soldaki arazilerde ise önceden hiç tarım yapılmamıştı. Üzerindeki doğal bitki örtüsü toprağı korumuş erozyonu önlemişti. Ağaçlar oldukça sağlıklı. Tek düşmanları dağdaki domuzlar.
2017 zeytin hasadı sonunda çıkardığım sonuç şu: İnsanlar toprağı ekip biçerken onu öldürüyorlar. Kullandıkları kimyasallar, hatalı sürümler toprağın verimliliğini yok ediyor. Onu canlandırmak ise kolay değil. Kaç yıldır verdiğim emek henüz yetmedi. Doğanın dili yok ama ona verdiğimiz zararı bir şekilde bize belirtiyor.
Comentarios