top of page

Kara Kekik – Zahter (Thymbra spicata)

Tüm bilinen yararları nedeniyle zahteri kahvaltılık tüketmek, demleyip çayını içmek vazgeçilmezimiz olmalıdır.





Anadolu topraklarında yetişen yüzlerce yararlı aromatik bitkilerden birisidir. Antik çağlardan günümüze doğadan toplanarak kullanılan kekik türleri günümüzde artık ekonomik amaçlı da üretilmektedir.


Kekik kurutularak baharat olarak, yapraklarından çayı yapılarak, içindeki uçucu yağı çıkarılarak tıbbi amaçlı da kullanılmaktadır. Zahter yağının ana bileşeni yağın yüzde 60’ını oluşturan “karvakrol” bileşenidir. Kekik yağları ilaç sanayinde, gıda, parfüm ve kozmetik endüstrisinde, aromaterapide kullanılmakta, dünyada her geçen yıl tüketimi artmaktadır. Ülkemiz ekonomisinde de gelişen bir payı oluşmuştur.


Kekik çeşitlerinin sağlığımıza etkileri çok sayıda yapılmış olan bilimsel çalışmalarla açıklanmıştır. Zahter içindeki uçucu yağı, vücut direncini arttıran çok güçlü bir antioksidandır. Düzenli tüketilirse hücrelerin mutasyona uğramasını önler ve kanserli hücrelerin oluşumunu engeller. Vücuttaki zararlı maddelerin idrar ile atılmasını sağlar. Ayrıca zahter içerisinde, potasyum, sodyum, B6 vitamini, C vitamini, A vitamini bulunur.


Tüm bilinen yararları nedeniyle zahteri kahvaltılık tüketmek, demleyip çayını içmek vazgeçilmezimiz olmalıdır.


454 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page