top of page

2012-2013 zeytin hasadı


Yaz bitti… Zeytinler büyüdü… Eylül, Ekim ayı geçti… Yağmurları bekledik fakat yağmadı. Zeytin taneleri az su nedeniyle erkenden kararmaya başladılar. Bunun üzerine damlama su borularını toplayamadık, sulamaya devam ettik.


Yağmurun yağması zeytinin içindeki zeytinyağını arttırıyor, diğer türlü büzüşmüş zeytinlerden az miktarda yağ çıkıyor, o yüzden hasattan önce yağmurun yağması zeytinyağcılar için önemli. Yağmurdan ümidimizi kesince siyahları küçük de olsalar toplamaya başladık.


Gün boyu topladık, zeytinler türlerine göre ayrıldı ve gece sıkıma götürüldü. Yağımızın asidinin düşük çıkması sevindirdi. Her ne kadar zeytin ağacı bakımının asit değerinde çok büyük bir etkisi olsa da, doğa ananın sürprizleri tarımcıları her zaman tetikte tutuyor. O yüzden her sene, sıkımhanede 0,5 asit değerini görünce derin bir nefes alıyoruz.


Hasat için 10 kişilik ekip hazırdı fakat ağaçların sayısı o kadar çok ki 2 ayda zor bitirdik. Sabahları erkenden yardımcı kadınlarla yola çıktık, akşam yorgun argın evlerimize döndük.


Sonunda yağmurlar başladı, birkaç gün ara verdik dinlendik. Tekrar devam ederek iki ay hasatla uğraştık. Bundan sonra satışa kadar zeytinyağlarımız çelik depolarda dinlenecek...

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page