top of page

İncir hikayesi


12 bin yıldır meyvesini yediğimiz incir ağaçları, ülkemizin Karya (Caria) bölgesinde yaygındır ve bilimsel adını buradan almıştır. "Ficus carica" yani incir ağaçları dişi ve erkek olarak ayrı cins ağaçlardan oluşur.

İncir meyvesi vitamin ve mineral deposudur. A, B, C, K vitaminleri, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Bol antioksidanlı, posalı ve lifli meyveler aynı zamanda mitolojide bolluk, dostluk ve barışı temsil etmiştir.


İncir meyvesi bileşik bir çiçektir. İncir çiçekleri kapalı bir kozanın içindedir. Erkek incir ağaçları erkek çiçekleri taşırlar ve tatlanmazlar. Erkek incirleri reçel yaparak değerlendiriyoruz.

Ağaçlar üzerinde kalan erkek incirlerden, Haziran ayında incir sinekleri çıkar ve erkek çiçek tozlarını dişi çiçeklere taşırlar. Döllenme sonrası incir meyvesi olgunlaşarak tatlanır.



Erkek incir ağacı olmayan bahçelerde ağaçlara iğlek (ilek) adı verilen erkek incir taneleri asılır ve döllenme sağlanır. Bazı incir çeşitlerinde döllenme olmazsa meyve tatlanmaz. Bazı incir çeşitlerinde döllenme olmadan da meyve tatlanır. Aydın sarılop inciri, döllenme ile tatlanan çeşide örnektir. İzmir- Buca bardacığı, Bursa siyahı, Morgüz, Yeşilgüz, Kavak ve Horasan ülkemizin bilinen çeşitleridir. Ülkemiz kuru ve yaş incir üretiminde dünyada 1. sıradadır.

İncir ağacı güçlü dalları, gövdesi ve kökleri ile uzun yıllar verimliliğini korur. Çiftliğimizde asırlık incir ağaçlarımız var ve bizim için çok değerliler.

 
 
 

Comments


İLETİŞİM

ADRES

Nohutalan Köyü, Urla, İzmir

İLETİŞİM BİLGİLERİ

ZİYARET BİLGİLERİ

Çiftliğimizin kapıları herkese açık! Eğer bizi ziyaret etmek istiyorsanız, ziyaretinizden en az 1 hafta önce bizi bilgilendirmenizi rica ederiz.

+90 537 911 23 23

+90 533 617 46 35

  • Instagram
  • Facebook

© 2020 Köstem Organik Çiftliği

Mesajınız için teşekkürler!

bottom of page