top of page

Köy Yolu


Nohutalan Köyü, Urla köyleri içerisinde, Urla'ya en son bağlanan köylerimizden biridir. Daha önce Çeşme'ye bağlı olarak idari yapılanması olan köy, daha sonra Urla'ya bağlanmıştır. Bilindiği tarihi itibarı ile Eski bir Rum köyü olması gerekir. Tüm aramalarımıza karşın köyün eski adını bulamadık. Eski Çeşme belediye başkanı sayın Nuri Ertan, bu bölgenin tarihini iyi bilen bir insandır, o da tüm aramalarına karşın köyün eski adını bulamadı.


Şirin bozulmamış bir köy… Aslında İzmir gibi bir kente yakın, gelişmiş sayılabilecek nispeten modern yaşamın ortasında bir köy. Geleneklerinden uzaklaşmamış ve eski halini olduğu gibi korumuş. Boşnak kökenli vatandaşlarımız burada yoğun olarak yaşarlar. Bir kaç aile kökeninden gelişmiş ve çoğunluğu birbiriyle akraba olan insanlar, sakin huzurlu yaşamaktalar. Hoş olan, muhtarımız bayandır.


Yeni çıkan Bütünşehir yasası ile birlikte mahalle statüsü kazacak olan Nohutalan'da toplam 152 kişi yaşıyor. Urla'ya 25 km Alaçatı'ya 17 km, Çeşme'ye 20 km uzaklıkta olan, geldiğinizde sizi dostça karşılayacak pek çok insanın bulunduğu bu şirin yeri mutlaka görmelisiniz.


Biz, Köstem çiftliğini kurmaya karar verdiğimizde aklımıza ilk gelen yer bu köy oldu. Önemli bir nedeni, bu köyden ameliyat ettiğim genç sporculardan Veysel Eroğlu ve ağabeyinin olmasının yanı sıra, Çeşme'ye gidip gelirken hep dikkatimi çeken özellikle köyün doğu tarafında bulunan vadinin güzelliğiydi. Bu köyü çoğu İzmirli kavunları ile tanır. Çok lezzetli, dışı sarı içi turuncu renkli kavunların susuz yetiştiği bölgedir. Yol buyunca kendi ürettikleri lezzetli kavunları satan köy vatandaşlarından alışveriş yapabilirsiniz.


Eski Çeşme yoluna kısa bir asfalt yol ile bağlıdır. Ana yoldan ayrıldıktan 1 km kadar sonra köye ulaşabilirsiniz ve tüm bina stoğunun neredeyse tümüne yakın bir bölümü eski ve taş yapı halindedir. Köyün hemen üstünde belirli bölümleri ayakta kalmış eski kilise mevcuttur. Zaman zaman turistler gelmektedir.


Aslında hem Türkiye'nin en popüler tatil beldesi olan Alaçatı ve Çeşme'ye 15 dakika mesafede hem genel olarak korunmuş taş yapılardan kalan binalarınız olacak ve eski köy kültürünü yeni yaşama ayak uydurarak hayvancılık, kavun yetiştiriciliği, şaraplık üzüm yetiştiriciliği, koyun yetiştiriciliği, zeytin yetiştiriciliğinizi hiç bozulmadan sürdüreceksiniz. Bunları koruyarak bugünlere gelmek az bir şey değil. Büyük değer… Batıda bu özellikte az köy bulunur.


Köstem Çiftliği bu köyün hemen yanında, doğusunda bulunan vadide kurulmuştur, çok özel bir coğrafya ve çok özel mikroklimaya sahiptir.


Ana yoldan ayrılıp köye ve Köstem çiftliğine gelirken karşınıza Adnan'ın veya bir başka Nohutalan köyü sakinin koyun sürüsü çıkabilir. Sizi görünce hoş geldiniz der gibi tüm koyunlar yol kenarlarına sakin bir şekilde çekilir ve size yolu açarlar. Bu yoldan Nohutalan köyüne ve Köstem Organik Zeytin Çiftliğine ulaşabilirsiniz.


Tekrar ediyoruz, gelin Nohutalan Köyünü ve Köstem Organik Zeytin Çiftliğini görün gezin. Kendinizi cennette hissedin.

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page