top of page

Küresel iklim değişimi ve 2020 yılı zeytin hasadımız



Son on yılın zeytin hasat notlarıma baktığımda, topladığımız zeytin miktarında azalma oranıyla beraber, bölgemizde küresel iklim değişiminin olumsuz etkilerini artık yaşadığımızı görüyorum.


Mayıs ayının 40 derece üzerinde seyreden sıcaklıkları ve Ekim, Kasım ayı yağmurlarının yağmaması zeytin ağaçlarımızı etkiledi.


Aşırı sıcak ilkbahar günleri zeytin çiçeklerini yaktı ve döktü. Sonbahar kuraklığı da kalan taneleri etkiledi. Özlemle beklediğimiz sonbahar yağmuru Aralık ayının 10. günü başladı.


Ekim ayında zeytinlerimizi toplamaya ve sıkmaya başladık. Bazı ağaçlarda tane hiç yoktu. Biz de var olan ağaçlardaki az zeytinleri dolaşarak topladık.

Zeytin ağacı Akdeniz bölgesinde ilkbahar ve sonbaharın normal koşullarına adapte olmuş binlerce yıldır yaşayan, ürün veren, bu bölgenin ekonomisine ve yaşamımıza kattığı artılarla bölgenin en önemli bitkisidir.


Akdeniz ikliminin ilkbahar ve sonbahar özelliğinin küresel ısınma etkisiyle değişmesi ürün miktarının önemli miktarda düşmesine neden oldu.


Atmosferi ısıtan sera gazlarının (karbondioksit, metan, azot oksit, florlu gazlar) artışı, ormanların yok edilmesi, aşırı yapılaşma, ozon tabakasındaki incelme vb. etkenler tüm dünyayı etkilemekte ve küresel iklim değişimine neden olmaktadır.


Bölgemizde artık uzun kurak yaz mevsimini yedi sekiz ay yaşadığımızı söyleyebilirim. Yağmayan yağmurlar da aşırı hızlı ve birkaç günde yağıp bitiyor.


Tüm Dünya’yı etkileyen bu değişim yeterince konuşulmaktadır. Ancak, ülkeler arası ilişkiler, çıkar çatışmaları, küresel tohum ve ilaç sektörünün politikaları gibi birçok neden, kararlar alınmasını geciktiriyor. Sera gazı ve ortalama sıcaklık da gün geçtikçe artıyor.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page